Followers

Wednesday, September 28, 2011

hidup di rumah

dah 2 minggu berada di alor setar,
dan mcm2 dah mknan yang dah dpt mkn,
so aku harap aku x de lah kempunan ke mngidam ke mknan kedah lps ni selama 7 bulan (*over)
dan mcm2 cerita aku tgk dekat tv tu smpai muak dah
so aku harap ak xde le kempunan nk tgk tv lepas ni selama 7 bulan (*over lagi)
dan dah berkali2 aku g pekan alor setar, sampai aku rasa dah x taw apa yg menarik dekat pekan alor setar
so aku harap lepas ni xde la kempunan nak kuar g alor setar ke dlm ms 7 bulan (*muntah, over sgt)
even br sminggu lebih dduk umah, dah rasa bohsan, sebab..
mmg da xde sape kat umah..imagine..
bgun awal pg, kjutkan adik(sbb aku anak sulong-kakak yg baik) solat subuh, tggu lepa sadek p sekolah, sarapan sikit, tidur balik smpai pkul 8 ke 9 bgun, mandi sumer kemas umah, then tgk tv, pkul 11 ke 12 smbung masak, tlg mak kat dapur..lepas masak, lunch dgn parents,tgk tv lagi, tgk tv lagi dan lagi, smpai ke mlm msih dgn tv, sekali sekala online, tp nmpk gaya mcm online lg byk dr tgk tv..tu la hidup seharian, over n over again..
so ak harap lps ni xde la nak bgun lmbat selama 7 bulan, dah puas berehat kat umah ye? (*sgt2 over)
semalam buatlah kek  puding karamel..boring tahap gaban sgt...
resipi cr kat internet.. kat myresipi


Bahan-bahan ( 20cm )


Karamel
60g gula
1 sudu besar air
2 sudu besar air


Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree. Cairkan mentega dan ketepikan.
Sediakan karamel Campurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.


Puding
4 biji telur
500ml susu segar
70g gula
sedikit esen vanila


Sediakan puding. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.
Tapiskan no.4 ke dalam loyang karamel tadi.


Kek span
70g tepung gandum 
60g gula halus
2 biji telur
20g mentega- dicairkan


Sediakan kek span. Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang.
Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.
Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
Ayak tepung ke dalam no.8 Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
Tuangkan adunan kek tadi ke dalam loyang puding tadi.


Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.


**kek ni mcm manis sgt, so lepas ni nk kurang kan gula sikit, abah x suka manis sgt...
so apa lagi resipi hari ni?hmmm
ok la...da mls nk bebel lg 




1 comment:

  1. all the best nad ntok intern!
    tengok kan piza tu..jgn bagi die menggatai..haha

    ReplyDelete