so, mak pon tunjuklah cara2 nak masak daging salai, ari tu mak buat masak lemak, tapi kali ni...mak sibuk jahit, so tinggalkan dapur tu untuk anaknya ni...memang sendiri punya resipi la noks!
my own resipi, ilham dari sambal hijau mak ika, negori katanya,
dah namanya mak aku ni rajin menanam, belakang umah ada serai, tunggu apa lagi..
maka bermulalah resipinya:
bahan2:
1 labu bwg besar,*
2 ulas bwg putih *
6 batang cili padi *
2 batang serai dihiris halus *
1 cm halia *
daging salai (agak2 dgn kuantiti bahan)
2 sudu bsr minyak masak,
2 sd bsr susu cair
1 keping asam keping
*dikisar halus
cara2:
1-panaskan kuali, masukkan minyak masak, dan tuang bahan kisar tadi, masukkan daging, masak sampai daging tadi empuk dan kering, boleh tambah air untuk cepatkan empuknya.
2- bila dah kering, susu cair,asam keping, gula, garam, bhn perasa, sesuaikan rasa.
3- tunggu sehingga susu kering sedikit,baru tutup api dan hidangkan.
gambarnya tak sempat nak snap, tapi baunya mengancam lah, mak yang dah kenyang pon tertarik-tarik nak makan. pedas, memang sangat pedas lah sebab letak cili hijau saja kan, so sapa yg nk kurangkan pedas boleh letak air asam jawa sedikit, nk bg masam n masukkan gula untuk sebatikan balik rasa..
mehhh...i wish i can get asam keping here. found cili kering already. sambal is on its way!
ReplyDeleteDaging salai tu mcm mana pulak buatnya?
ReplyDeleteikhwan: u can use asam jawa lah...oh my u pkai cili kering? totally x jd hijau!
ReplyDeletezaiddin : daging salai tu mak aku potong kecil dan jemurkan bawah panas matahari 7 hari straight. sampai dia kering