Followers

Monday, October 31, 2011

jantina ketupat....jantan atau betina?

hah? biar betik! ketupat ada jantina?
ya kwn2 betul..uhuhuh
pic-GOOGLE

sempena raya haji yg bakal mnjelang ni kan..
nak cerita psl ketupat sikit..ni bkn ketupat nasi tu...ni ketupat pulut...a.k.a ketupat daun palas.

I am not sure whether this is myth or facts...tp my mom n grandma used to say that..
ketupat jantan n ketupat betina...
ok..utk proses menganyam ketupat palas ni..ada 3 stages.

1- 'buka daun palas'
***daun palas tu telipat2, bila buka jadi mcm kipas, so kn la 'buka' meaning kita lipat dia mcm ketupat, x letak pulut lagi so dat sng ms nak membalut nnt..ms ini lah kita buat ketupat jantan. nah..cm na nk wat ketupat jantan? anda lipat kepala daun tu jd 3 segi, lipat la dlm 3 kali cm tu..pas tu amek ekor daun tu...sumbat kat lipatan 3 segi tadi...soryn la xde gmbar, tp ms ni buat x cntik pon xpa heehe

2-'proses membalut ketupat'
***anda rungkai balik ketupat jantan tadi....masa ni la kita letak pulut yg dah separuh masak ditanak tadi... pas tu...daun tadi, basahkan sikit dgn air, pas tu buat mcm kelonsong....sumbat lah pulut tadi dlm kelonsong tu biar padat, baru kita lipat, or anyam jadi ketupat betina.

**beza antara ketupat betina dan ketupat jantan ialah cara lipat saja...rasa sm ja...huhu it's just kreativiti n kekemasan. org tua2 akan mrh kalu nmpk ketuat jantan dihidangkan.huhuh...kalau anak dara buat ni...mmg la x jd mnantu uhuhuh...

3-proses merebus ketupat
***ketupat yg da siap dibalut td, akan disimpul kat kepala dia tu...so dat pulut tu x de la terburai nnt ms nak merebus. ok...rebus ketupat **wink2..smpai pulut msk...

#da msk tu blh la dimakan ..nk mkn pns2 pon boleh....sjuk pon blh..
kalu mkn pns2 kan...cicah dgn gula merah or susu pekat mnis , lemak tu...dgn mnis nya...uih sdp! tp jgn diamal slalu slp2 berkepuk lemak dlm bdn t! :) ....ketupat nk mkn dgn serunding or rendang pon blh...ngeee mkn sj pon okay! sbb pulut tu slalunya dah ditanak dgn santan,manis2 lemak2..huhhu..
#portion santan dan pulut tu..x bp engt ratio dya  kalu x silap 1 kg santan 2 1/2 kilo pulut..eh pulut pon kn tgk gak..mak saya slalu guna pulut susu....kalu pulut hitam rs nya lain pulok portion dye...
#tp ratio kn btul baru la ketupat tu rs sdap..x keras sgt x lemak sgt..krg santan ketupat keras, lebih santan ketupat sgt berminyak dan berlemak, lembik...
dah mcm chef la pulok....

No comments:

Post a Comment