mak aih! terkjut mak aku...mngucap pjg..
sempat jugalah mak kata mcm ni..
"isk awat nak aku teruk smpai mcm ni?"
tudia....lepas tu br la cerita hal sbnr..
actually, bkn nya teringin mngidam ke apa, tapi ni durian org sblh bagi smlm..
satu plastik ada la dlm 10++ ulas,
kenapa nak buat serawa durian? sbb
1- org umah ni bkn kaki durian
2- fiza x mkn durian lngsung2
3- farhana x mkn durian yg telah disentuh?erkk x fhm nnt tnya dia sndri..
4-aku kurang mkn durian tanpa dimsk serawa atau dgn pulut..
jadi..untuk tdk mmbazirkan durian tu...buatlah serawa ni...
1st tyme buat ni...takut je x jd, so byk godek2 resipi intenet tgk gaya diorg msk...gn resipi mak bagi smua..maka..
mkn dgn roti, |
normal: bubur durian
other version: pengat durian..
resipi nya:
1 kotak kecil(200ml) santan kara
250ml ke 300 ml air (tgk kepekatan yg disukai)
satu sudu bsr sagu (direndam dlm setengah jam )
12 ulas durian
satu helai daun pandan disimpul
gula dan garam secukup rasa.
cara-cara:
1-masuk santan, air,daun pandan disimpul, sedikit garam dan sedikit gula dlm periuk.
2-biar agak hampir mendidih, masukkan durian,
3-kacau santan dgn durian biar sebati rasa,
4-masukkan sagu dan gaul rata.
5-sesuaikan rasa dengan garam dan gula, kalau kurang manis tambah gula,.mkn dgn roti atau pulut sgt sedap.
No comments:
Post a Comment